torsdag 31 juli 2008

Checkens land

Jag är less på att behöva använda checkar för att betala räkningar. Vissa företag erbjuder visserligen autogirering typ, men långt långt ifrån alla. Vad är det för fel på post- och bankgiro? Varför har ingen amerikan "uppfunnit" det?

Eller, ni läsare som bott här längre än jag, har jag missat nåt väsentligt?

onsdag 30 juli 2008

Hurra för mögligt bröd!

Kunde väl aldrig tro att något sådant skulle glädja mig. Men när vi efter några dagar på annan ort kom hem och hittade grönkantat korvbröd i skåpet så var det precis så vi reagerade.

Det hade kanske hänt oss hemma i Stockholm också, men vi funderar mer på matens kvalitet nu när vi bor här. Känns som om allting är proppat med konservingsmedel eller är besprutat. Så i affärerna väljer jag ofta det dyraste för att jag vill tro att det är bäst och mest naturligt. Det finns ganska många ekologiska alternativ, men inte på allt.

Och förretsen, korvbrödet hade bara legat 4 dagar så det var inte fråga om att hemmafru Slarvmajja hade glömt att städa skåpen på länge...

tisdag 29 juli 2008

Äntligen!



Jag har alltid tyckt att "Karolinas tupp" borde visas på museum. Bilden är gjord här, prova du också om du har lite tid över...

måndag 28 juli 2008

LOVE YOU


Puss kära kusin!

Nu har ni åkt hem och vi saknar er. Kom tillbaka snart! Vi lovar att ni får låna alla våra leksaker utan minst tjafs! Och vi kan äta äppelkaka och köpa dricka i automat varje dag!

söndag 27 juli 2008

Brevbomb

Jag anade oro redan när jag stod med kuvertet i handen. Ett brev från Community Association kan ju innebära att vi har brutit mot någon regel igen... Mycket riktigt! Självaste ordföranden hade varit ute på en liten turne i området och hade naturligtvis lagt märke till vårt solskydd över altanen. Vi har ett sånt där portabelt soltak med stålställning som är 2x2 meter. Det passar perfekt på vår altan och smälter in väldigt bra. Utan det kan man i princip inte vistas där på dagtid annat när det regnar. Och när killarna ska leka länge i sandlådan bär vi det dit.

I brevet får vi veta att riktlinjerna för estetik i området har en regel som ska minimera användandet av temporära solskydd. Därför får man använda sådana i MAX 7 dagar. Sedan måste solskyddet ställas undan på ett "lämpligt ställe" i MINST 5 dagar innan det får tas fram och användas igen.

Nä nu tror jag att fru Taikon har fått nog! Inte konstigt att man inte ser nån vara ute på sin tomt här omkring. Jag åker hem! Eller skickar en brevbomb. Eller börjar springa naken på tomten. Eller gör nåt annat genomtänkt.

lördag 26 juli 2008

Onödigt vetande

Skrivarmamma undrade följande och jag svarar plikttroget.

1) Vad åt du till frukost?
Kaffe och väldigt gott bröd från Panera.

2) Lägg ut den senaste bilden du tagit på dig själv.


3) Vem fick du ditt senaste sms ifrån?
Får nästan aldrig mess här, så det var från telefonbolaget Verizone.

4) Vilken färg har din dator? Alltså skalet...
Silver(grå).

5) När var du arg senast?
Nyss när jag fick ett brev från vårt Community Association om att vi måste ta bort vårt livsförlängande soltak på altanen.

6) Ditt bästa minne från skoltiden?
Vänskapen med Lena.

7) Ditt sämsta minne från skoltiden?
Flera dåliga lärare som inte var på rätt plats i livet.

8) Yoga eller löpning?
Hmm, yoghurt eller lökring? Yoghurt!

9) Spaghetti Bolognese eller Oxfilé Provencale?
Spaghetti.

10) Vilka tidningar läser du regelbundet?
Cookie, Bamse, Home Companion, Domino, Wondertime, Parents

11) Favoritkaraktär i deckare? Böcker, teve eller film...your choice.
Deckare, nej tack.

12) Teveprogram du aldrig missar? Och om du gör det så ser du till att spela in eller kollar reprisen.
Nix.

13) Vem är du avundsjuk på? Eller vilka.
Alla som jämt får sova hela nätter! Men jag är också grymt avundsjuk på mig själv som fått möjlighet att bo på annan plats ett par år utan att jobba.

14) Din bästa revansch?
Hm, det borde ha varit den andra förlossningen...

15) Din bästa chef ever respektive din sämsta?
Min sämsta var min första, han som inte tyckte att jag behövde högre lön eftersom jag bodde hemma. När jag flyttade till Sheraton och inte fick mer ändå sa jag upp mig! Mina andra chefer har haft vissa riktigt bra sidor men jag väntar nog fortfarande på ”den bästa”.

16) Mat som du aldrig någonsin kommer att äta? Orsak?
Allt som ger mig avsmak redan innan jag smakat.

17) Offentlig person som du skulle vilja ta dig ett snack med?
Områdesföreningens direktör.

18) Kaffe eller te?
Kaffe med varm mjölk. Absolut inte te tack.

19) Skostorlek?
37 1/2

20) Hur ofta är du på IKEA?
För sällan. Tre gånger sista halvåret.

21) Om du hade fem miljoner över....vad skulle du då köpa? Och du var tvungen att köpa något annars skulle de försvinna...
En fyra i Birkastan!

fredag 25 juli 2008

Taa-daaa!



Ett fynd kanske det inte var, men ett charmigt bord i alla fall. Igår när jag lyfte ut det från bilen så kände jag starkt att det inte är ok att ha det på framsidan, jag insåg att grannarna kommer tro att vi har öppnat en loppis och det är ju inte meningen. Det får nog stå i den blivande barnateljén på källarvåningen så länge. EEhh, så länge? Jaa, det var det där med hur och när jag ska ha användning av bordet. Men det tänker jag inte på nu, nu är jag bara glad och nöjd över att ha gjort min första affär på en amerikansk antikhandel.

torsdag 24 juli 2008

Det kom ett öra emellan

Fyndjakten uppskjuten pga öroninflammation. Ni får hålla ut i väntan på info om jaktlyckan.

Argument för att fynda

Idag ska jag på fyndjakt. Såg nämligen ett utebord med tillhörande stolar på en antikaffär förra veckan som jag måste titta närmare på.

Inte för att vi har behov av fler utemöbler, men kanske när vi har många gäster att det ändå vore bra att ha ett extra bord. Inte för att jag tror grannskapet tillåter oss att ha utemöbler på framsidan, men det vore jättefint under trädet som står där (istället för sandlådan vi var tvungna att flytta....). Kanske inte att vi har direkt användning för det hemma i stan i vår lilla tre-rummare, och kanske inte heller på balkongen där, men jag är säker på att min svägerska gärna har det på sin tomt under äppelträdet. Och så kan man ju sälja det på Blocket om det känns alldeles fel när man kommer hem. Jag vet för övrigt att A&N skulle baxna av glädje om de fick det i bröllopspresent.

Mina argument till trots så verkar maken vara med på noterna. Va, vilken man! Honom säljer jag inte gärna på Blocket.

tisdag 22 juli 2008

Ny klubb

Ni kommer inte tro era ögon nu, eller tro att det som står är sant. Men det har hänt nu! Det är faktiskt helt uppriktigt sant. JAG HAR BADAT, och 2 gånger på samma dag till och med. Inte nog med det utan jag gjorde ett riktigt vackert plask från en flytbrygga också. Och ja, det finns vittnen.

Tänkte starta en klubb som heter "Hemmafruar som överraskar". Nån som vill vara med?

måndag 21 juli 2008

Daglig dialog

L: Oj, nu behöver du gå på toaletten!
A: Varför då?
L: För att du är kissnödig.
A: Nej, jag ÄR inte det.

5 minuters "spring-dans" senare...

L: Nej men nu behöver du verkligen gå. Du är ju super-kissnödig.
A: Hur kan du se det?

Det är sånt som mammor ser, typ flera gånger varje dag...

lördag 19 juli 2008

Småstadsidyll

Det närmaste jag kan jämföra med i Sverige är Trosa. Staden jag pratar om heter Nashville och ligger i Indiana (alltså inte Nashville, Tennessee). Vi var där på semester med Brors familj och jag tänkte visa lite bilder från en alldeles underbar affär som säljer ute- och innedekorationer I MÄNGDER.



Vissa vill kalla det för fantastiska prydnadssaker och andra för onödigt krafs, men oavsett vilket så är det en upplevelse att se alla dessa saker samlade på ett och samma ställe. Det är inte mycket jag själv vill köpa, men en och annan sak gillar jag skarpt.



Det finns julprydnader året om. Har dock inte fotat inifrån.



Nån som vill följa med hit nästa gång?



Om inte annat för jättegod glass!?

torsdag 17 juli 2008

Förbjudet!?

Min bror kom precis tillbaka hit till oss efter ett besök i Kalifornien. Han berättade att där kan barnen gå omkring nakna på stranden, det var visst inget konstigt med det. Här där vi bor är det inte ok att gå omkring ens med blöja på den egna tomten. Jag känner mig verkligen osäker på vad som anses som ok och inte. Att småkillarna kissar i en buske om man är ute till exempel antar jag är alldeles förbjudet, men ibland känns det som enda alternativet till en olycka i byxorna. Jag måste ringa min amerikanska "halvbror" och fråga om lite vett och etikett tror jag. Så att inte polisen kommer och tar mig en vacker dag...

Utedusch



Det finns inga dåliga kläder, bara dåliga väder!
Eller hur var det nu?

onsdag 16 juli 2008

Writing in english



Det är så lyxigt att ha en egen engelsk-lärare, eller Tutor som hon kallar sig. Har berättat om henne förut vet jag. Vi ses hemma hos oss eller på Starbucks. Det passar mig mycket bättre än att ta mig an en bok som den ovan.

Nu sitter jag med några projekt jag har och som innebär texter på engelska som jag ska gå igenom med henne imorgon. Det är inte lätt att skriva engelska märker jag! Men det går iallafall bättre om jag inte har tänkt texten på svenska först, för då översätter jag i princip bara ordagrant och det blir inte alls bra. Tyvärr är det inga spännande bokmanus (som Skrivarmamman säkert tror) utan korta informativa texter.

Men jag försöker faktiskt översätta Fyll-i-boken jag gjort. Det är inte bara övning i engelska språket utan definitivt en övning även i kulturella skillnader. Iallafall när man som min Tutor och jag gör, diskuterar vad vi själva fyller i. Någon som förresten har förslag på hur man översätter Se upp för A-brunnar?

måndag 14 juli 2008

Vita blåbär



Någon som kan berätta för mig varför blåbären jag har köpt här är vita inuti? Det känns ju inte helt naturligt, men vi slipper iallafall fläckar på kläderna...

söndag 13 juli 2008

Nyttan med en gräsmatta


Sånt här är kul ibland!


Det här är mycket roligare!

Det är skönt med en egen gräsmatta. (Vet inte om jag tyckt samma sak om vi inte hade lejt bort klippningen förståss...)

lördag 12 juli 2008

Happy Birthday AC



Hej AC!
Vi har inte känt varann så länge, så du kan inte veta att jag är en sån där som gärna kommer ihåg födelsedagar... Här kommer iallafall en stor stor kram till dig som blir "vuxen" idag. Jag själv är bara en liten tjej fortfarande om du undrar.

Jag hoppas att du snart drar igång bloggen. Den behövs har jag märkt. Jag firar din födelsedag med att åka på nöjesfält. So long.

PS Tyckte bilden passar dig. Det är ett vykort av en japansk konstnär som ingår i en vykortsbok utgiven av Chronicle books. Hoppas den kan inspirera i pågående projekt. Hälsa.

fredag 11 juli 2008

Kaffe eller te?



Grannfrun: - Tar du kaffe mitt på dagen? Vill du ha lite?
Jag: - Nej tack, inte idag. Det är så varmt så jag känner inte för det.

Det var en vit lögn. Ville inte säga att ingen bjuder på gott kaffe här. Men den trevliga grannfrun tog själv upp ämnet och berättade att den andra svenska grannen här hade bjudit på kaffe en kväll och att det var så starkt att det nästan inte gick att dricka. Så pass att hon inte kunde sova på kvällen faktiskt. Jag förstod precis, för vi tycker nämligen att alla dricker te här fast de kallar det för kaffe. Så svagt är det. Får väl helt enkelt börja som mor min och ha med mig "näs-kaffe" överallt. Eller fortsätta tacka nej...

Bilden: Mina favoritkoppar av åländska keramikern Suzanne Lundberg.

torsdag 10 juli 2008

Nyss i trädgården

Ingen jul på IKEA?

Trot eller ej, men nu är det jul igen. Iallafall på HobbyLobby. Visserligen har de inte packat upp samtliga årets julkulor ännu, men de är en bra bit på väg. Flera hyllsektioner är klara. Där ligger IKEA i lä (hoppas jag).

onsdag 9 juli 2008

Ni vet den där...



dockvagnen som V fick på sin 2-årsdag....
Behöver jag säga mer? Jag försökte iallafall!

tisdag 8 juli 2008

18 år och smitare

Ibland känner jag mig som en riktig smitare. Ikväll gjorde jag det. Skulle åka och köpa en sak på Hobby Lobby men blev kvar där ända tills de stängde vid åtta. Tänk vad det är roligt att gå och kolla in allt konstnärsmaterial och annat. Jag var ganska målmedveten i början, sedan spårade det ur. När det bara var fem minuter till stängning fick jag rusa runt och plocka ihop det jag var ute efter. På vägen hem svängde jag in på Wal-Mart för att köpa bubbelpåsar som ska skickas hem till Sverige och Åland.

Känner mig lite fånig, men det är en sån frihetskänsla att sätta sig i bilen och sticka iväg ett tag. Hu, det låter som jag verkligen ogillar att vara med mina barn, men så är det inte. Behöver bara lite tid själv ibland. Iallafall så är vår Prius så himla cool att köra, med back-kamera och utan nyckel och allt! Och med latino i högtalarna på högsta volym så är det rena rama första-körkortet-känslan. Inte för att jag haft fler körkort, men ja ni fattar.

Totalt tog det tre timmar och under tiden hade maken helt enkelt fått ta läggningen av killarna. Men lillebror var arg som ett bi när jag kom och han sitter nu här bredvid mig på golvet och pysslar med klistermärken istället för att sova. Jag förstår honom. Jag väljer också att sitta uppe och pyssla på nätterna...

måndag 7 juli 2008

Hej Designtorget!

Jag har kommit på vad jag ska bli när jag blir stor, nämligen tipsare! Det här tipset är till Designtorgets inköpsavdelning.



Boken LOTTA PRINTS - How to Print With Anything, From Potatoes to Linoleumav Lotta Jansdotter är en inspirerande och "matnyttig" bok för alla som är intresserade av tryck. Den hade jag köpt hos er om jag hade sett den (och inte bott i USA då förståss). Den har förresten anknytning till Sverige såtillvida att Lotta är född på Åland, uppvuxen i Stockholm. Och fotat har svenska Jenny Hallengren. Lotta är väl fortfarande en doldis för många i Sverige tror jag.

Hoppas den passar er! Här är länkar till Lotta och Jenny. Och nej, jag känner ingen av dessa begåvade tjejer, tyvärr, bara tycker det är en inspirerande bok.

söndag 6 juli 2008

Som på beställning!

En blivande gudfar hörde av sig med en förfrågan om doppresent. Han hade sett kråkan och undrade om det gick att ordna en Ellens lilla kråka till söndag (på 4 dagar). Naturligtvis visste han inte att jag flyttat till USA. Men vi löste det så att han fick en pdf med bild på tavlan att överlämna idag på själva dopet. Sedan flyger Ellens riktiga kråka österut nu i veckan med en blå Prioritarie-lapp på ryggen. Jag hoppas Ellen (och hennes föräldrar) blir glad.



Det var verkligen dubbel glädje med denna kråka, gudfadern fick den dopgåva han ville ha och jag fick några timmar i ateljén på tu man hand med mina penslar och papper. Toppen! Som på beställning faktiskt!

lördag 5 juli 2008

Barnvakt sökes

Det var en jättetrevlig fest hos grannen igår. Vi var runt 25 personer och det fanns mat för dubbelt så många. Självklart kom alla med bidrag till matbuffén - alla utom vi. Men värdinnan underströk att hon medvetet inte sagt något om detta eftersom vi bjudit in till grillfesten och stått för all mat då. Jaja, vi fick tacka och ta emot, men det kändes lite tokigt...

Det är inte jättekul att gå bort på fest med våra huliganer. De kräver så mycket hjälp och uppmärksamhet att det inte blir mycket tid över att umgås med andra. Och det är ju liksomm vitsen med att gå på fest. Det var bara en annan barnfamilj och de har barn i samma ålder så vi var tillsammans en del nere i "basement" där det fanns både lego, schack och biljard. Värdinnan var fantastisk med våra killar och tog sig tid att vara med dem trots att hon hade andra gäster uppe.

Det är så många familjer här som har hund, och jag måste erkänna att ingen av oss är särskilt hundkära. Allra minst A och V som först tycker att det är lite spännande, men endast ett par sekunder senare är vettskrämda och springer omkring och skriker. Varpå hundarna tror att de har fått världens roligaste lekkamrat och så är det kört! Killarna hamnar i varsin famn och vi är måttligt roade av hela situationen.

Kände mig kanske inte i toppform på den sociala fronten och nästa gång får vi fundera på om det går att ordna barnvakt, iallafall till en huligan och absolut om familjen har hundar. Eller när det är en fest med så få barn. Men det visste vi inte, och det var ändå kul att träffa lite folk. Vi kom hem med två trötta killar vid halv nio och redan kvart över nio sov båda och vi kunde njuta av ett par timmars lugn och ro innan vi också däckade. Det är inte varje dag så 4 juli blev riktigt lyckad totalt sett.

PS Vi vet ännu inte om det blev någon resa till akuten, hoppas inte eftersom sjukhuset är evakuerat sedan översvämningen. Det var en rätt lugn fest så jag har svårt att tro det. Visserligen öppnades "hot tub" upp precis när vi gick och senare hörde vi att fyrverkeriet startade så man vet ju aldrig.

fredag 4 juli 2008

4th of July Party!

Please join us for an old fashioned

4th of July Celebration & Cookout
(you know -- burgers, dogs, tater salad, alcohol & explosives along with a possible trip to the emergency room)

PS The hot tub will be open, just like the Founding Fathers envisioned!!

---

Vi har omsorgsfullt valt kläder i de amerikanska färgerna rött, vitt och blått. (Moget?) Men sen när vi var klara så kom F på att han var alldeles för uppklädd i en vit skjorta så det blev en svart pikétröja istället. (Moget! Eller fegt?)

Det ska bli spännande att se hur kvällen blir. Det är våra grannar som bjuder in, kanske som ett svar på vår grillfest tidigare. Jag vet inte om det är fler än grannar som är bjudna men jag gissar det. Känns lite tryggt att ha barnen med ifall jag alldeles får hemlängtan kan jag ta småkillarna i handen och gå hem "för att lägga". (Fegt!)

Nu ska fegisarna iväg. Berättar mer sen!

I vår trädgård





torsdag 3 juli 2008

När jag blir vuxen...



- Mamma, när jag blir vuxen då behöver inte du ta hand om V, för då kan jag göra det. Då behöver inte du stå och steka så många pannkakor och det. Och om du ska bort kan jag vara med V.

Fyraåriga A tänker mycket just nu. Det får också mig att tänka till. När blir man vuxen egentligen? Är jag vuxen? I så fall måste jag nog ta och bestämma vad jag ska bli när jag blir stor. Om jag nu redan är det alltså. Fast, just det, jag är ju Housewife. Det har jag till och med skriftligt på.

onsdag 2 juli 2008

Datanörd



Idag har jag "fuskat" med mina uppgifter som hemmafru med skollovs-söner. Jag har varit fysiskt närvarande och stekt pannkakor och allt annat nödvändigt, men sedan har jag tagit alla tillfällen jag kunnat att vara datanörd och lekt med Photoshop. Det blev mest mammas motiv som jag gjorde om på allehanda sätt. Kul. Tänk om ändå nätterna kunde vara längre, vad mycket kul man kunde ha då, ensam i sin kammar-ateljé. Men så är det inte. Nu går snart alla stockholmare upp för frukost så det är bäst jag sover en stund. God natt.

tisdag 1 juli 2008

Jag är kär!


Bild lånad från EarthAngelToys.com

Jag är kär i konstverket ovan av Magda Trzaski som är till salu här. Tidigare kunde jag som inköpare i jobbets konstförening handla konst nu och då när jag sprang över bra saker. Men denna gång måste det bli egen plånbok och då tar det lite längre tid att välja... Visst är den härlig?