torsdag 28 augusti 2008

Chicago - Schaumburg

Lite mer från vår resa.... Schaumburg ligger ca 5 mil nordväst om Chicago.



Sista juli i år öppnades ett Legoland Discovery Center utanför Chicago i Schaumburg. Vi råkade se en artikel om det och åkte dit en av dagarna som vi var i Chicago-trakten. Naturligtvis passade vi på att äta lunch och köpa Ahlgrens bilar på IKEA innan. (Det var där jag fick tag på mina kataloger!)

Killarna tyckte att det var jättespännande att vara på Legoland. Vi lite större Lego-barn tyckte också att det var kul, men ett återbesök får nog dröja ett tag. Känns som att man redan gjort och sett det som är där och att det inte finns så många nya sätt att upptäcka det på nästa gång.



Det finns ett miniland som är en miniatyr av Chicago - åstadkommet av 1,5 miljon legobitar. Det är fascinerande och inspirerande att se hur bra man kan bygga om man använder sina Legobitar på rätt sätt.

Legolandet rymmer också en Adventure Trail som är som en äventyrszoo, också uppbyggd av Lego. Det var lite kul att passera men vi gick ganska snabbt igenom. Mest spännande tyckte vi att Batman och Starwars-gubbarna var.

Åka tåg! Lillebror ville såklart åka draktåget, och till slut lyckades vi övertala storebror att följa med. Lite Gröna Lund-känsla när man åker en bana och ser figurer (av Lego!) röra sig längs färden. Se bara upp för drakspottet!

Det som jag uppskattade mest var filmen med 3D-effekter. Där satt jag med 3D-glasögon och tänkte tillbaka på 1983 och TV-piraterna. Vilken nostalgi-tripp! Filmen i sig var visserligen lite för läskig för mina killar egentligen, för de blundade och kramade handen hårt till och från. Men de uppskattade själva effekterna. Vi satt på raden längst fram och det var underbart att se barnen sträcka sig efter fallande snöflingor och annat. Och förresten - på Legoland handlar det faktiskt om 4D...

I byggnaden finns en cafeteria med dricka och snacks men också några mer matiga rätter. Vi som hade ätit på IKEA provade dock inget. Men ihop med cafeterian fanns lekutrymme med massor av lego och duplo som man fick bygga med. Det bästa var en racing-bana med plats för 4 bilar samtidigt. Storebror ville förstås bygga något att rejsa med och jag såg hur allvarlig leken blev för pappa F. Han ville verkligen att storebror skulle vinna med sin bil. Snyggast och snabbast blev den, men det tog tid. Så jag smet ner i shoppen och kollade lite. Inget imponerande men man kan köpa Lego på lösvikt och det är suveränt tycker jag. Att kunna komplettera med bitar eller färger man tycker passar sin egen lek. Annars är det så otroligt mycket agenter, skelett, Starwars och Indiana Jones i alla Lego-förpackningar som finns nu. Nästan inget rosa och mer neutralt alls. I Duplo-sortimentet finns en circus och lite andra roliga lekar men det verkar Lego tycka bara är för små barn. Trist!

Är man i Schaumburg och ska äta middag rekommenderar jag Maggiano´s - Little Italy. Det var jättegod mat och mysigt. Dock ett minus för uteserveringens utsikt mot motorvägen.

Inga kommentarer: