måndag 9 augusti 2010

Förskola sökes...

För ett år sedan när vi köpte huset ställde jag lillebror i kö till förskola. Jag fick välja fem förskolor och valde typ de 5 närmsta, med tjejkusinens förskola som första val. Jag tänkte att det blir perfekt för Vilgot att få tryggheten av sin kusin och dessutom kan då brors familj och vi hjälpas åt med hämtning vid behov.

Det var tydligare lättare tänkt än gjort att få en plats där. Förskolans alla nya platser är tillsatta och vi har efter det nummer 30 i kön.... Men med kommunens platsgaranti så har vi ändå fått ett erbjudande om en annan förskola som inte var med på vår lista men som ligger inom rimligt avstånd. Efter förra veckans besök där så känner vi att vi inte vill ha lillebror där. Så vad gör vi nu? Tackar vi nej har vi inte längre någon garanterad plats nu i slutet av augusti. Antingen har vi is i magen och tackar nej eftersom vi tror och hoppas att 30 barn plötsligt slutar på kusinens skola. Eller så tackar vi ja, låter lillebror börja där och byter sedan skola så snart en plats blir ledig någon annastans.... Inget alternativt känns särskilt harmoniskt i nuläget.

Vad hade du gjort?

2 kommentarer:

Zun sa...

Vad är det som gör att den plats ni fått tilldelad inte känns ok? Har det att göra med personalen, verksamheten eller andra barn som får er att känna ett förskolan inte kommer att vara en trygg tillvaro för lillebror? Då hade jag tvekat, eftersom ALLT är så nytt för honom just nu och han behöver stabilitet och framför allt trygghet såhär i början.

Men ibland kan man som förälder känna tvekan över saker i förskolan som barnen mest troligtvis inte kommer att påverkas av eller ens fundera över och de kan mycket väl trivas jättebra trots det "aber" man som förälder känner och är tveksam till. Svårt att veta i förväg iofs... Finns det andra föräldrar som redan har sina barn där som ni kan ventilera era tankar med?

Menar du att ni inte får tacka nej till ett förslag utan att hamna "utanför" i kösystemet? Kan det finnas en förskola i närheten av något av era arbeten där han kan vara fram till dess det kommer lös en plats på den förskola ni önskar? Efter jul kan det ju ske förändringar/rockader inom barnomsorgen även om det oftare är så vid skolstarten på hösten....

Det är så rackarns viktigt att känna att man är trygg och insatt i den plats man ska lämna sin skatt under tiden man är på jobbet. Finns det föräldrakooperativ? Fri-förskolor? Personalkooperativ? Alltså förskolor som går utanför kommunens kösystem, som ni kanske inte hunnit kolla upp?

/Zun

Pihlina sa...

Precis så var det när sonen skulle börja. Vi fick en plats på århundradets sämsta ställe. Pest. Lyckligtvis gick han bara där 8 mån och sen fick vi den där braiga på Moas f-skola.

Om ni sätter honom på den där platsen... förlorar ni inte er kötid då också?