måndag 30 juni 2008

Frisk luft är farligt!

I helgen skulle vi äta på en japansk restaurang. Vi kom 25 minuter innan restaurangen öppnade så vi fick helt enkelt vänta den tiden. Vi roade oss bäst vi kunde på parkeringen med tillhörande lilla gräsplätt. Det vill säga vi fyra vuxna och våra fem barn hade springtävling, vi kastade stenar a la boule och hittade på andra små saker att fördriva tiden med. Det var varmt och soligt, men inte alldeles tryckande.

När det var en kvart kvar kom 3 andra bilar in på parkeringen. Men eftersom man tror att det är farligt med frisk luft och motion så satt naturligtvis alla kvar i sina bilar. SOm om inte det vore nog kan det också vara farligt att bli en aning varm, så AC (och motor) är på hela tiden. Fast det är klart, eftersom alla kör på tomgång här så kanske man inte borde vara ute i "friska luften"... Suck.

lördag 28 juni 2008

Hoppet lever



Ett tag drömde jag om en musiker. Någon som kunde spela och sjunga vackra kärlekssånger för mig. Denne någon kanske till och med skulle skriva en sång om mig. Eller ännu bättre, han skulle dedikera sitt topplists-album till mig...

Jag gav F en gitarr i 25-årspresent men inte blev han mer musikalisk för det. Så det var lika bra att släppa den tanken och inse att det skulle bli en ingenjör istället. Men vem vet, jag kanske får en musiker till slut iallafall. Men frågan är om han kommer dedikera sitt hit-album till mamma sin. Ja, vi får väl se.

torsdag 26 juni 2008

Favoriter


En konstnär vars verk jag gillar mycket är Modigliani. Nu kan man på denna sida göra om sitt foto till en bild i hans anda. Så jag tog och hedrade min favoritkonstnärinna med en bild på henne i Modiglianis anda. Fin va?!

Hittade länken på en annan utlandssvensks blogg. Tack för tipset!

tisdag 24 juni 2008

Kyla i luften

Idag åkte vi iväg till en större pool. Ett jättebra område med badvakter, rutschkanor och annat kul. På parkeringen såg vi en mamma med 4 söner. Den ena pojken gjorde inte som mamman sa och fick smaka på en örfil. Sedan tog hon med honom bakom bilen och vi förstod att han fick ytterligare lite smisk.

Antagligen var hennes barn lika entusiastiska som våra över att komma till poolen denna varma dag. Men plötsligt kändes dagen inte lika varm och vacker längre.

måndag 23 juni 2008

Utmanad

Jag blev utmanad av Skrivarmamma med frågor om mig själv.

The Rules
Post rules at the beginning of the post. Answer all the questions. Tag 6 people, and go to their blog and leave a comment to inform them that they’ve been tagged and asking them to read your blog. Let the person who tagged you know when you’ve posted your answer.

What were you doing ten years ago?
Med mitt dåliga minne skulle jag inte veta det om jag inte tog lite hjälp. I mina studieutdrag ser jag att jag läste klart två kurser, dels 20 p nationalekonomi på Södertörn och dels en termin grafisk design på NTI-skolan. För att liksom jobba med båda hjärnhalvorna…. (Eller för att jag aldrig kan bestämma vilket ben jag ska stå på!) Under sommaren hyrde jag lokal i Visby under ett par veckor och sålde konst och hantverk (mest mamma Lillans alster).

What are five things on your to-do list today?
- Ta med brorsbarnen till Zoo och klappa hajar
- Beställa pods till min nya Nespresso
- Maila min engelskalärare och boka en tid
- Ringa Helena och fråga om Santa Barbara
- Smygsova i bilen (om Bror kör vill säga)

Places you’ve lived?
Ej kronologisk ordning:
Huddinge (21 år), Stockholm/Birkastan (10 år), Bromma (2 år), Sevilla/Spanien (7 månader), USA (sedan ett halvår…)

What are 5 things you would do if you were a billionaire?
-Öppna ett fantastiskt vackert galleri enbart för mamma Lillan
- Anställa någon som gillar att städa, laga mat och sköta en trädgård
- Vara bosatt i varmt klimat vintertid
- Hjälpa kreatörer att förverkliga sina drömmar
- Bjuda alla våra vänner att besöka oss i USA

People you want to know more about:
Lisa , Birgitta , Anna , Jenny , Malin , Imolly

söndag 22 juni 2008

Sköna söndag!

Ikväll ska vi ta med våra gäster till Texas Road House och äta hamburgare. Sedan försöker vi lägga barnen tidigt och fortsätta den sköna söndagen med ost och vin ute på altanen. Trodde vi ja! Vinet är slut och trots att det säljs i vanliga mataffären så får man inte handla alkohol på söndagar. Det får helt enkelt bli praliner och en god kaffe från vår nya Nespressomaskin istället. Inte helt fel det heller.

torsdag 19 juni 2008

Huset fullt!

Jag vet inte hur sommaren hade varit om inte min bror med familj varit här. Det är liksom mycket roligare att huset är fullt och varje dag är mer lik kaos än vardag. Brors familj bor i källaren med eget badrum och sovrum. Varje morgon äter vi frukost tillsammans alla 8 (uom stackars maken som måste jobba...) och imorse lyxade vi med nybakta croissanter. Det är jättemysigt att vara så många. Det skapas ändå tillfällen att dra sig undan så som jag gärna gör en stund varje dag. Kanske ett alternativ för permanent boende?

För en av mina bästa vänner är det snart verklighet. De har precis sålt sin 3:a i Vasastan och köpt ett hus i en förort till Stockholm. Så långt inget ovanligt för en 2-barnsfamilj. Men i huset ska även hennes mamma och lillasyster flytta in. De huserar med egna sovrum i källaren men kommer dela vardagsrum och kök med familjen. Tanken är god och lockar tycker jag. Det är stora fördelar med att vara flera som bor tillsammans. Men om det vore jag som hade huset undrar jag ändå hur länge det skulle ta innan jag sa upp hyresgästerna i källaren. Sommar-gäster är dock undantag!!!

måndag 16 juni 2008

Snedfördelning!

Det är nåt jag inte förstår. Hur denna stad med 39.000 invånare kan ha sånt utbud av allting. Det finns en rätt kul-knasig affär som heter Hobby Lobby som har allt möjligt krims krams plus lite pyssel och konstnärsmaterial. Men när man går in i den stora affären kan man inte annat än undra vem som ska köpa alla dessa ramar, ljusstakar, pling-plong-utedekorationer, plastblommor, korgar, prydnadsresväskor, speglar, träskyltar och annat? Det finns ju dessutom två Walmart-varuhus som är öppna dygnet runt, minst 2 stora byggvaruhus plus flertalet andra varuhus. Och vill man shoppa på riktigt åker man till stora staden (typ Stockholm) 45 minuter bort. Så det är ju inte riktigt så att man är isolerad här ute på landet. Nej, jag blir faktiskt inte riktigt klok.

Idag var vi förresten in på ett av byggvaruhusen. Det är fascinerande att se hur många olika, men ändå lika, utegrillar det finns. Jag undrar om inte utegrillarna slår antalet invånare i antal... Och ändå finns det inte ett enda bageri. Det om något borde väl kallas snedfördelning!

söndag 15 juni 2008

Baka baka äppelkaka

Ikväll klockan åtta satt vi i sandlådan. Då var det 30 grader och alldeles underbart i luften. Vi bakade kakor och gjorde glass. Snart kommer kusinerna från Sverige och hjälper oss med det. Då kanske det kan bli en och annan äppelkaka i riktiga ugnen också. De ska nämligen ta med sig mandelmassa hemifrån.


Bild lånad från Mingla Design

Såhär gör man min favoritkaka:
Vispa ihop 1 ägg och 2 dl socker.
Tillsätt 1 dl smält smör, 2 dl vetemjöl och 1 tsk bakpulver.
Häll smeten i smord och bröad form.
Täck ytan med äppelklyftor (2 äpplen), riven mandelmassa och kanel.
Grädda i 175 grader C, 40-50 minuter.
Gott tillsammans med vaniljglass eller vaniljsås!

lördag 14 juni 2008

Mera fotbolls-EM tack

Kan det bli mycket bättre än fotbolls-EM? Plötsligt kan till och med maken planera tiden för att lunchen ska hinnas med till matchs-start. Sedan får småkillarna match-tröjorna på och svenskarna i bygden samlas framför tv-skärmen. Denna dag hos grannen. Det blir lugnt och tyst och jag kan göra vad jag vill. I två timmar! Älskade fotbolls-EM, kan du inte komma tillbaka varje år?

fredag 13 juni 2008

Turdag?

Så inträffar det igen, att det är fredag den 13:de. För många år sedan på en sån här dag opererade jag mig. Skyller på det ibland...

Tänkte att den här gången ska denna dag bli en turdag. Jag väntar med spänning. Den började inte jättebra så det ska bli intressant att se hur det hela vänder. Kanske genom att maken kommer hem redan efter lunch och tar killarna med sig på utflykt så att jag kan dra nåt gammalt över mig och skissa på min nya bokidé. Det vore tur det!

Eller så kanske båda killarna tar en eftermiddagslur och då ska jag också göra det. Med denna underbara ögonbindel av dollemina som jag fick till flygresan. (Säljs på Cissi och Selma) Det vore också tur.



Eller så får jag en kaffeinbjudan av grannen. När man tänker efter så finns det ganska mycket som skulle kännas som tur just nu. Nu ringer det.... Hoppas på turen!!!

onsdag 11 juni 2008

Vädrets makt

När vi steg in i taxin som skulle ta oss till Arlanda började det dugga. Tänk att Stockholm bjöd oss på värme och sol 16 dagar i sträck. Fantastiskt! Tvärtom har det varit här i USA, vår stad har drabbats av översvämning och människor har evakuerats från sina hem. Vårt bostadsområde som ligger ganska högt en bit utanför stadens centrum verkar inte ha drabbats annat än att strömmen varit borta till och från och att rekommendationen varit att inte använda kranvatten utan att koka först. Så nu när vi är tillbaka och det är strålande sol och allt ser normalt ut är det svårt att tro på nyhetsbilderna från stadens översvämmade centrum med alla problem som det innebär.

Översvämning, jordbävning, tornados och storm. Vi har aldrig tidigare sett den så nära. Fascinerande och skrämmande. Vädrets makt.

tisdag 3 juni 2008

Big change?

Alla jag träffar säger till oss att "här hemma har ingenting hänt".

Men när vi skulle åka pendeln häromdagen då gällde minsann inte rabattkupongerna längre. De har bytts ut och taxan gått upp. Vi hängde inte heller med i nyheterna vi läste på tåget. Skvallerpressen har jag alltid varit dålig på men nu är det tydligt att det gäller alla nyhetsfronter.

Hemma i Birkastan har det hänt mycket nytt. En alldeles ny tidning delades ut i helgen i våra trivsamma kvarter. Den heter "Bo & jobba i Birkastan" och är således mycket lokal. I den kan man bland annat läsa om Birkastansmamman som flyttade västerut med sin familj.... Jovisst! Det är jag som har äran att skriva en hälsning där i varje nummer.

Senaste halvåret har alla ni här hemma renoverat kök, fött barn, flyttat till hus, blivit gravida, köpt sommarställen och massa annat. Så det stämmer inte alls att ingenting har hänt. Det har det. Om man ser till allas små förändringar sammanlagt.